Thursday, November 15, 2007

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ

Για τις γυναίκες και τους άντρες που προσπαθούν για ένα παιδί

Λόγια γυναικών και ανδρών που ίσως κάτι θυμίζουν:

· «Έχω αρχίσει να ανησυχώ. Τόσες και τόσες γυναίκες δυσκολεύονται να κάνουν παιδιά. Μήπως είμαι κι εγώ μία απ’ αυτές;»

· «Τα είχα σχεδιάσει όλα πολύ προσεκτικά στο μυαλό μου: την καριέρα μου, την ώρα που θα έμενα έγκυος, πότε θα έκανα το παιδί…Όταν είδα ότι το σώμα μου δεν υπάκουε , τρόμαξα ίσως για πρώτη φορά στη ζωή μου

· «Τι κι αν είμαι αγχωμένη ή συγχυσμένη ή φοβισμένη; Θα βγει τίποτα; Τίποτα δεν έχει σημασία. Όπως λέει κι ο γιατρός μου, καλύτερα να ηρεμήσω. Και έχει προφανώς δίκιο. Όμως φοβάμαι».

· «Πάντα πίστευα ότι η πατρότητα ήταν εύκολη και χαρούμενη υπόθεση. Όταν μου ανακοίνωσαν ότι πάσχω από αζωοσπερμία, ο κόσμος κυριολεκτικά χάθηκε κάτω απ’ τα πόδια μου».

· «Πόσα πρέπει να περάσεις αλήθεια για ένα παιδί; Πέρα από τα φάρμακα, αυτός ο αγώνας με το ρολόι στο χέρι για να πιάσουμε το ωάριο, κι ύστερα αυτή η ατέλειωτη αναμονή…»

Ένας δρόμος που μπορούμε να βαδίσουμε μαζί

Όταν ένα ζευγάρι αποφασίζει να κάνει παιδί και αυτό αποδεικνύεται πιο περίπλοκο από ό,τι είχε φανταστεί, οι σύντροφοι νιώθουν ότι ξεκινάει μια δύσκολη διαδικασία για το σώμα, την ψυχή και τη σχέση τους.

Ίσως και οι δύο χρειαστούν υποστήριξη κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και της θεραπείας. Υπάρχουν διέξοδοι ανακούφισης και χαράς απέναντι στα συναισθήματα θυμού και ενοχής που μπορεί να γεννηθούν.

Το ζευγάρι είχε ονειρευτεί ότι το παιδί θα ερχόταν φυσικά μέσα από την αυθόρμητη ένωσή του. Το όνειρο να γίνουν οι καλύτεροι γονείς για το παιδί που περιμένουν μπορεί να μείνει ζωντανό.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες. Είναι σημαντικό οι σύντροφοι να βασιστούν στις δυνάμεις τους και οι ένας στον άλλο για να πάρουν αποφάσεις και να προχωρήσουν μπροστά.

Μοιάζει δύσκολο να διατηρηθεί ο αυθορμητισμός και η ερωτική διάθεση. Ο καθένας εκφράζει διαφορετικά τα συναισθήματά του και ίσως η απόσταση φαίνεται να μεγαλώνει. Συζητώντας με ειλικρίνεια οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν.

Το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον περιμένει με έγνοια και ανυπομονησία. Είναι σημαντικό το ζευγάρι να σεβαστεί τις δικές του επιθυμίες και να λειτουργήσει με το δικό του ρυθμό σε αυτή τη σημαντική περίοδο της ζωής.

Πώς μπορεί να βοηθήσει η συμβουλευτική

Σύμφωνα με τη διεθνή εμπειρία η συμβουλευτική και η υποστήριξη στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας. Στην Ελλάδα λειτουργούν δεκάδες κλινικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αλλά ελάχιστες συνεργάζονται με κάποιο σύμβουλο ή ψυχοθεραπευτή που να μπορεί να αντιμετωπίσει τις συναισθηματικές παραμέτρους αυτής της πορείας.

Η διαδικασία της συμβουλευτικής αποτελεί ένα χώρο έκφρασης των συναισθημάτων που σχετίζονται με τη δυσκολία αναπαραγωγής και με τη διαδικασία της θεραπείας, προσφέρει πληροφόρηση, στήριξη και βοήθεια στην λήψη αποφάσεων. Επίσης, μέσα από αυτή, μπορεί κανείς να διερευνήσει άλλα οικογενειακά και διαπροσωπικά ζητήματα που οξύνονται ή έρχονται στην επιφάνεια αυτή την περίοδο. Τέλος μπορεί να φανεί χρήσιμη στις γυναίκες ή τα ζευγάρια που μπορεί να βιώσουν ανησυχία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μπορείτε να επωφεληθείτε από:

· ατομικές συνεδρίες για τον κάθε σύντροφο.

· κοινές συναντήσεις του ζευγαριού.

· συμμετοχή σε ομάδα υποστήριξης.

Σε κάθε περίπτωση η ενδιαφερόμενη ή ο ενδιαφερόμενος μπορεί να γνωριστεί με τη σύμβουλο και να αποφασίσουν από κοινού την κατάλληλη μέθοδο υποστήριξης.

Το Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών και ο μαιευτήρας – γυναικολόγος Δρ. Βασίλης Αθανασίου συνεργάζονται με τη σύμβουλο και ψυχοθεραπεύτρια οικογένειας και ζεύγους Φιλιώ Τσουκαλά, με σκοπό να παρέχουν μια ολοκληρωμένη φροντίδα στα ζευγάρια που προσπαθούν για ένα παιδί.

Οι συναντήσεις γίνονται στο χώρο του ιατρείου κατόπιν συνεννόησης.

Η ψυχολόγος Φιλιώ Τσουκαλά Σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στο πανεπιστήμιο Paris 7, Denis Diderot στο Παρίσι. Έχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία ομάδας, οικογένειας και ζεύγους από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής θεραπείας. Έχει εργαστεί στον Συμβουλευτικό Σταθμό Αθήνας του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ) παρέχοντας συμβουλευτική σε γυναίκες. Τώρα εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχοθεραπεύτρια και συνεργάζεται με δήμους σε προγράμματα συμβουλευτικής.

ΚΕΝΤΡΟ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

IVF ATHENS CENTER

Δρ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ M.D, Ph.D

Λ. Κηφισίας 5, Μαρούσι, 151 23

Τηλ: 210 6859502

Τηλ. / Fax: 210 6859503


No comments: